Vi är några pedagoger från Staffanstorp och Hjärup som har fått möjlighet att komma iväg på en stor teknikmässa i London. Ni kan läsa om vilka vi är och naturligtvis kommer vi att blogga om allt kring vår resa.

måndag 31 januari 2011

Animoto

Det här ser ut som om det var ett enkelt sätt att lägga in bilder för att få en snabb "proffsig" film av sina bilder.

torsdag 27 januari 2011

Teachmeet

teachmeetsyd är en nätverksträff för IKT-intresserade pedagoger här i södra Sverige. Man kan anmäla sig som åhörare, talare och/eller till restaurangbesök efteråt. Gratis (dock inte maten på restaurangen ). Detta har förekommit i Göteborg och Stockholm tidigare och nu är det vår tur!!!

fredag 21 januari 2011

sms

På mässan fanns det en del som erbjöd gratis sms-tjänster. I flera fall ingick detta även om man skaffade sig en lärplattform vilket visar att flera har haft behovet och att de då bakat in detta i plattformen. Jag har själv provat att skicka från smsme.se där man har 5 gratis sms varje dag. På startsidan står det att erbjudandet löpt ut men jag tror att det bara är att klicka sig vidare...
Mottagaren kan inte se numret man skickar från så man måste skriva sitt namn. Det har även begränsningen att man bara kan skriva 50 tecken. Men detta brukar räcka när man har något snabbt att meddela föräldrar. Jag gillar verkligen att de inte behöver få mitt mobilnummer...

torsdag 20 januari 2011

Facebook i undervisningen

Jag var och tittade på en miniföreläsning om att använda facebook i undervisningen. Filmen ovan visar hur man kan göra (filmen är gjord av Åsa som är IT-lärare på Kristianstad lärarhögskola).
På föreläsningen poängterade föreläsaren att man ska skapa ett helt nytt konto för skolanvändningen. Även elever ska ha separata konto. Hon gör så att hon skriver in uppgifter med deadline för eleverna och har kommentarerna bortplockade. På detta vis kan eleverna kommentera och hjälpa varandra hur mycket de vill och hon behöver inte orka med att följa kommentarerna. Hon berättar för eleverna att om de vill fråga henne något så måste de skicka detta som ett direkt meddelande till henne. Men det är klart. Detta sätt behövs inte om vi får en lärplattform.
Facbookregler:

Här är lite ur ett elevperspektiv:

onsdag 19 januari 2011

New tecnologi+innovation=successfull students

Detta är en av de två föreläsningar som vi var på. Detta var absolut den bästa och jag har videofilmat ganska mycket av föreläsningen. Det var mestadels rektor från Ansonschool i London som presenterade deras IKT satsning som nu hade varit igång i ca 10 år. Ni ser i ett tidigare inlägg hur han bjuder in oss till nästa år :P

Animera med webbkameran

Ovan ser du hur man hittar att ladda ner en gratis programvara för att kunna animera.
Här kommer nu en film kring hur det går till att använda programmet. Tänk på att göra korta klipp för rätt som det är misslyckas man och då kan det kännas skönt att inte starta helt från början. De små klippen du skapar, kan du lätt sätta samman  och sätta ljud till i Windows moviemaker och med hjälp av Audacity som finns under ljud på skolverkets PIMsida. Kvaliten på filmen är inte så bra eftersom jag filmar det webbkameran visar på skärmen. Är det någon som har ett bättre förslag på probgramvara som man kan använda för att göra instruktionsfilmer? Camstudio som jag använder finns på skolverkets PIMsida under lärartresurser.
Så här blev filmen jag gjorde lite snabbt.

Här är det någon som haft roligt med sin lerklump. Tänk på att du kan använda andra material t ex teckningar. Om barnen ska rita bilder så bör bilderna ha skarpa svarta konturer för att synas bra genom webbkameran.

tisdag 18 januari 2011

En hälsning från Anson school, London

Dear Anna, Annelie, Katarina, Una, Mattias and Bitte,

Thank you for the kind words! Glad that you enjoyed the session - especially as it was so late that night. Last week was fantastic for us as we had 30 people visit Anson from Norway, 18 from Denmark, 8 from Spain and some from Japan. Guess what... no-one from Sweden!

Perhaps if you come to BETT next your you can organise a trip to spend half a day with us at Anson. We are only 30 minutes away from central London.

I hope you had a good flight home and perhaps see you sometime in the future at Anson.

Thanks again,
Regards,
Jeff

söndag 16 januari 2011

Digitala mikroskop och andra fina saker


I en monter fanns många roliga inbjudande digitala läromedel. På bilden ovan är ett digitalt mikroskop, det kopplas till datorn med en USB-kontakt. Bilden kan visas upp på dataskärmen eller överföras via en projektor till större visningsyta. Mikroskopen finns även sladdlösa, men blir då lite större och lite dyrare.

Talande bild och bokstavskort. Trycker man på dem spelas bokstavens ljud upp.
Talande askar, om man trycker på "rec" kan man spela in eget meddelande. 
När lådan är stängd är den tyst,öppnar man locket spelas meddelandet upp.
Tryck på play, så spelas det upp igen. Man kan spela in nya meddelande
och använda lådorna på många olika sätt
t.ex. skattjakter och språkinlärning
En förpackning består av 6 lådor. 
Posted by PicasaRobust lättanvänd digital videokamera och kamera.
Slagtåligt material och inbjudande design.
Alla dessa saker och många, många fler finns att se på
Det går att beställa från denna hemsidan, där finns också priset. 
Några av deras artiklar finns även hos http://www.lekolar.se/ bl.a videokameran. 

New Technology+Innovation= Successful Students


Posted by Picasa
Ett av seminarierna vi var på hölls av personal från Anson Primary School.
På deras skolblogg
http://ansonprimaryschool.wordpress.com/
kan man läsa om deras arbete, se video samt hitta många intressanta länkar att länka vidare på.
www.youtube.com/ansonbetsybee finns filmer inlagda från deras skola.

iPhone med pedagogiska appar


Posted by Picasa'
En klassuppsättning iPhones laddade med olika pedagogiska appar som barnen kan arbeta individuellt med eller tillsammans med andra. När de inte används fövaras de i en låda där de samtidigt laddas.

Laptop med iPad


Denna laptop förvandlas enkelt till iPad. Vrid skärmen ett halvt varv och stäng locket så finns det en iPad på lockets ovansida.

Posted by Picasa
Sedan använder man ovansidan som en iPad med touchskärm.
Ytterskalet är gjort i ett slagtåligt material.

Little Bridge

Posted by Picasa
Ett av Elevdatas skolprogram som Staffanstorps kommun har
kommunlicens på har intressanta uppdateringar av sitt undervisningsmaterial.
Det finns material man kan jobba med direkt från deras hemsida men också nya böcker som t.ex. Geetas story. Man kan också via deras hemsida jobba direkt och skapa egna karaktärer och med dem kan man prata engelska med de karaktärer som finns i undervisningsmaterialet.
För mer information, läs vidare på http://www.littlebridge.com/
På förlagets hemsida http://www.manic-monkey.com/ finns mer intressant att läsa.

English from England

Lär engelska med engelska barn
På deras hemsida finns en demonstrationsfilm och mer information.
Man kan även fylla i sin e-mail för att få vidare information om hur detta fungerar och vad det kostar.

Visual learning

Professor Stephen Heppel hade en stor monter för "visual learning"
Elever från Lampton School visar exempel på hur de jobbar med hans pedagogik.
Prof. Stephen Heppell says: “Many children still spend hours copying work
directly from the board, an extremely ineffective process that limits
opportunity for learners to contextualise topics. 
Providing images and visuals on the other hand, is a great way for learners to
really engage with the learning content and truly think about
what it is they are seeing before them.”  

På dessa två bilder visar elever från Lampton School när de
skypar med barn från andra skolor.
De diskuterar gemensamma saker över internet med varandra.
Ett mycket bra sätt att få kontakter med andra barn världen över.
Att prata engelska med engelska barn eller andra språk. 
Att kunna diskutera barns gemensamma funderingar med barn i hela världen,
här öppnar sig en oändlig möjlighet.
http://heppel.net/ kan man gå in och läsa mycket, mycket mer om deras arbete.  
Posted by Picasa

digital teater med multimöss

Här var ett mycket intressant program där barnen själv valde vilken figur i sagan de skulle vara, agerade med sin figur i tal och kanske skrift. Var och en har sin mus. Sagan som de skapar publiceras sedan som en teater med ridå och allt. Kompisarna kan betygsätta och läraren kan ge feedback. På deras hemsida finns en gratis 7-dagars trial. Vill man köpa så kostar det 50£ per saga.
Bild från en saga under produktion.

Whiteboardfärg

Tänk vad man blev glad när det dök upp magnetisk färg. Nu har det även kommit whiteboardfärg. Den går att använda både på väggar och på bord så möjligheterna är många. Kanske går det även att måla med magnetfärg under...

webbkamera


Alla köpte sig minst en webbkamera och nu har jag testat den hemma. Jag började med att gå in på guubes hemsida och fick fram 3D figurer på datorn. Se tidigare blogginlägg. Efter det använde jag kameran till att videochatta i msn messenger. Det visar sig att det fanns en inbyggd mic i kameran så det fungerade bra att videochatta. Tänk vad roligt att videochatta med en annan skola i kommunen eller en annan skola i världen. Avståndet spelar ingen roll. Vi har fått kontaktuppgifter till två skolor i England så det är bara att sätta igång. Sista grejen jag testade idag var att spela spel med ovogames. Jag laddade ner en gratisversion (testa 60 minuter) men det finns att köpa för 107,50 kr. Videon nedan visar några av de spel som finns och även hur det fungerar. Lägg märke till att jag har satt in webbkameran direkt i usb-uttaget och slipper sladdar mm och kameran hamnar i bra position för att spela, chatta mm. Slutligen vill jag bara kommentera att det verkliga syftet med att köpa kameran var att göra animerad film. Detta kommer jag att lägga ut senare då jag tänker göra en instruktionsfilm kring hur man gör.

Inköpslista till klassrummet

Ett uppdrag jag hade under mässdagarna var att se nya saker, som inte direkt kopplas till kommunikation, som borde finnas i ett idealt klassrum. Det var inte helt lätt eftersom kommunikation var det dominerande. Hela idén med mässan byggde på kommunikation; smartboard i oändligt antal variationer, olika tillbehör för att förändra en vanlig whiteboard till en inteaktiv tavla och olika typer av portaler.
Men jag hittade några finurliga saker som vore perfekt att få! Först ett enkelt sätt att få plats med datorer på ett snyggt och funktionellt sätt. Jag gillar inte tanken med ned- och uppfällbara datorer. Ser hur saker spills och rinner ner i springorna. Men detta var snyggt!
När jag nu skriver känner jag att min lista är kort och blygsam så jag fortsätter med än mindre saker. Varje elev ska ha sitt eget usb-minne som ska ha skolans egen "gubbe". Det blir en liten symbol för skolan och det blir ett usb-minne som är lättare att hålla reda på.
En annan funktionell sak som jag hittade var en skrivtavla som omvandlar vanlig handskrift till datortext, alltså ett worddokument. Det känns som ett hjälpmedel för alla dessa elever som gärna skriver för hand men som sedan inte orkar omarbeta texter, som inte orkar skriva om och skriva om. Då kunde de sedan i datorn omarbeta, lägga till och flytta stycken i sin text på ett för dem enkelt sätt. Vore värt att testa!
Slutligen en rolig leksak som kanske också skulle kunna vara riktigt nyttig. En apparat som omvandlar en vanlig tecknad bild till en 3D-modell. Häftigt!

Interaktiv skrivtavla

Det fanns en mängd olika interaktiva tavlor på mässan, de flesta mycket snarlika. Tavlorna kan användas på en rad olika vis!!

Dokumentkamera

Jag ser en rad användningsområden för dokumentkameran, framför allt att att kunna läsa texter och diskutera bilder ur böcker gemensamt...

gåvor


Som på alla mässor var där en massa smågåvor. Här är en del av dem.
Posted by Picasa

lördag 15 januari 2011

3D och guubes

Detta var häftigt. Man håller upp en platt bild framför webbkameran/dokumentkameran och på datorn kan man se en 3D bild i rätt så bra kvalitet. Det är till och med så att han kan blåsa in i datorns mic så får han vindkraftverken att snurra snabbare. Sista klippen handlar om guubes som är enklare bilder men de är gratis på deras hemsida.

Teknik och dokumentationsnördarna

Allt vi gjorde ville vi ju dokumentera och det gjorde vi genom att: Blogga via datorn, blogga via smartphonen, fota och filma ;D

Hemma igen

Midnatt. Hemma igen efter spännande dagar. Känner mig omtumlad och tom. Samtidigt som jag är fylld med intressanta tankar och idéer som väckts under dagarna i London. Besöket i skolan väckte minnen. Först en helg och sedan måndag. Då ska jag berätta för mina kollegor och mina elever. Det ska bli roligt!

fredag 14 januari 2011

Morgon sista dagen

Så är det nästan slut...

Vår sista heldag på mässan är slut. Det har varit otroligt lärorikt och inspirerande. Allra sist lyssnade vi på en föreläsning från Anson primary school hör i UK. Så vill vi arbeta! Vi kommer naturligtvis att besöka deras hemsida och försök lura ut hur de har byggt upp arbetet. 'Sakta men säkert. Det har hittills varit en resa som varat tio år. Vi har vänt från nederlag till succé. Vi har elever, föräldrar och lärare som är engagerade. ' Så vill vi att det ska vara.

torsdag 13 januari 2011

Alle man ombord!

Så var vi då fulltaliga. Una från Önsvala förskola anslöt igår kväll, direkt kommen från en tvådagarskurs i Eslöv (!). Bra att vi också får med förskoleperspektivet.

Denna den andra dagens förmiddag har vi bl a tittat närmare på dokumentkameror samt diskuterat vilka kvaliteter som är viktiga i en lärplattform, främst för att det tycks vara så att man måste välja mellan rent, snyggt och lättanvänt utseende eller alla de funktioner som är nödvändiga för en skolportal/lärplattform. Hittills har ingen visat att man kan kombinera de två.

From BETTmässan 2011

Men, men - äventyret fortsätter och vi har så mycket att se som här finns på denna Europas största mässa för teknik i skolan.

From BETTmässan 2011

Sen kväll efter lång dag

Så många idéer och fantastiska planer som föds i en kreativ, inspirerande miljö är i förväg omöjligt att förutsäga. Vår 'Staffanstorps' grupp har besökt mässan från det att dem öppnades tills den stängdes. Vi har testat ny teknik, jämfört och diskuterat. Vi har skrattat och blivit förvånade men också känt förvåning över saker som känns gamla och nästan lite tråkiga. Dokumentkameror har vi vänt och vridit på. Tänk om vi haft en liten budget att handla för! Och en extra resväska att ta hem saker i! Nu ska vi vila inför morgondagens äventyr. Anna, Annelie, Katarina, Mattias och Bitte

onsdag 12 januari 2011

Första dagens intryck

Så har vi då överlevt första dagen. Eller det vet vi egentligen inte än, detta skriver jag på eftermiddagen, fortfarande inne på mässan, med alla människor, allt sorl och all spänning, nyfikenhet och fascination runtomkring mig.

From BETTmässan 2011

Vi har idag delat in oss i grupper som också haft lite olika teman att kika lite extra på - lärplattformar/skolportaler, presentationsteknik samt övrig klassrumsteknik. Med jämna mellanrum har vi sedan mötts upp och tipsat varandra om vettiga saker att se (och varnat för diverse lågvattenmärken).

From BETTmässan 2011

Hursomhelst är den här första dagen snart slut och ikväll väntar planering inför de nya inspiratörs-funktionerna som förhoppningsvis ska komma till alla skolor inom kort. men mer om det senare...

Fräckast idag (undertecknads åsikt) var nog ändå lärplattformen Frog.

Dagen har varit lång men otroligt intressant!

Tisdag i London, vår första dag under vårt besök i London för BETT-mässan. Det har hänt massor av saker och vi har redan fyllt oss med intryck som inspirerar till fortsatt arbete. Vi planerar och diskuterar, vi förbereder fortsatt IT-arbete i Staffanstorp. Det är inspirerande och det skapar en känsla av gemenskap och vilja att utveckla kommunens IT-arbete.
Vi har tittat på olika verktyg, länkar och bloggar. Något för skolan!
Anna, Annelie, Katarina, Mattias och Bitte

From BETTmässan 2011